BOOMGAARD SÉVRICOURT

Sévricourt, Frankrijk vanaf 2011
DE AANLEG
In de winter 2010-2011 is er begonnen met de aanleg van de boomgaard op de heuvel waar een terrein van 20 bij 45 meter is uitgezet. In het ontwerp is ruimte gemaakt voor twintig fruitbomen en enkele tientallen frambozen- en bessenstruiken en veel ander kleinfruit.
boomgaard
De fruitbomen, zowel moderne als cultuurhistorische rassen, worden in verband met de kosten in een drietal jaren geplaatst. Dit geldt ook voor al het kleinfruit.
boomgaard
boomgaard boomgaard
boomgaard boomgaard
In het voorjaar van 2013 staan er 17 bomen, 2 van de 3 kleinfruitbedden zijn afgegraven en gevuld. Nu kan er begonnen worden met de overige terreinwerken zoals een zitterrasje. Alles wordt met de hand gedaan dus het graven van alle terrassen en nivoverschillen zal ook enige jaren duren. De begrenzing van het ontwerp zullen bestaan uit walletjes van verschillende opbouw, vooral bepaald door wat er voorhanden is, en divers vlechtwerk.
boomgaard boomgaard
boomgaard boomgaard
De bodem blijkt een zware ingeklonken kleiplaat en de bomen doen het matig. Het is in 2014 en 2015 ook nog eens maandenlang droog. Ik besluit meer te mulchen en meer structuur aan te brengen om een grotere vochtopslag te krijgen en een betere bodem. Er verdwijnen weer tientallen strobalen en vele kruiwagens oude mest, dood hout en ander materiaal om de bodem te voeden. Nadat er in 2014 een bescheiden appeloogst is, hebben we in 2015 opeens kisten vol. Het werk werpt letterlijk z'n vruchten af al zijn er inmiddels enkele fruitbomen en bessenstruiken gesneuveld.
boomgaard in 2014 eerste appels in 2015